El secretari d’Estat d’Educació ha participat a l’acte ‘Un cafè amb l’educació’, que organitza la CECEIB i en què ha parlat del pacte que cerca el Congrés per una nova llei

MARTÍ GELABERT. ARA BALEARS

Palma ACTUALITZADA EL 23/02/2017 12:47

El secretari d’Estat d’Educació, Marcial Marín, ha afirmat aquest dijous a Palma que seria “irresponsable” eliminar l’actual llei educativa. “Si deroguen la LOMQE, es poden carregar el sistema educatiu espanyol”, ha concretat. S’ha referit a la proposició de llei aprovada al Congrés dels Diputats i que té per objectiu posar fi a la LOMQE. Marín ha matisat que “no es pot derogar fins que no hi hagi un substitut”. De fet, el govern estatal ja ha intentat paralitzar el veto a la LOMQE.

Aquest substitut que reclama Marín ha de ser el pacte social i polític per a l’educació, tema que havia de tractar en la seva ponència. Ara bé, el discurs de Marín s’ha centrat, sobretot, a realçar les polítiques del Partit Popular durant la passada legislatura. Ho ha fet per advertir que el nou pacte “no ha de començar de zero” i ha de partir de les polítiques fetes fins ara –les populars–, que segons ell no han anat malament, tot i el  fort rebuig social creat entorn de la LOMQE.

Dimarts passat va començar a treballar la Subcomissió tècnica al Congrés, on s’esperen 80 compareixences en sis mesos. Després, s’elevaran al Ministeri les conclusions i els punts de trobada entre els diferents actors polítics i socials que exposaran les necessitats del sistema educatiu. A continuació, el Congrés haurà d’aprovar “de manera àmplia” la llei. A finals de març, també, tots els consellers autonòmics compareixeran al Senat.

Obvia que Balears és a la coa d’Europa

Marín ha reclamat que durant l’exposició de propostes dels diversos grups cap no ho faci només per criticar. Just després de donar un seguit de dades sobre l’evolució de l’educació a l’Estat –obviant que hi ha comunitats com Balears que es troben a la coa d’Europa–, Marín ha amenaçat qui no treballi amb ànim constructiu. A més, també obviant la manera com s’aprovà la LOMQE, Marín ha assegurat que “les majories absolutes són dolentes” i que l’Estat té, ara, una bona oportunitat per cercar el consens per una llei amb una previsió de 15 o 20 anys.

Les declaracions, les ha realitzades en la seva participació a l’acte ‘ Un cafè amb l’educació‘, que ha organitzat la Confederació Espanyola de Centres d’Ensenyament de Balears. Hi han acudit el conseller d’Educació, Martí March – ponent de la primera edició–; la delegada del Govern, Maria Salom, i el president del Consell Escolar de les Illes Balears, Pere Carrió, entre molts altres actors educatius de Balears.